Un programari és un conjunt de programes informàtics, un sistema operatiu, entorns d'escriptori, controladors de dispositius, servidors,...exactament un conjunt d'aplicacions.
Hi ha diversos tipus de programari:
El programari convencional, aquell que limita la possibilitat de detectar i corregir errades de programació, de fer-hi modificacions, etc.
El programari lliure no només ens referim a les aplicacions, sinó també a altres tipus de programes que li donen vida a l'ordinador. Però programari no és el mateix que maquinari, ja que no són components necessàriament lligats. És aquell programari que garanteix simultàniament quatre llibertats: usar-lo, estudiar-lo, restribuir-lo, introduir millores i ferles publiques.
I el programari de codi obert, aquell que ofereix la possibilitat d'accedir al seu codi font i garanteix el dret d'estudiar-lo, modificar-lo, etc.
Cada programa està format per un conjunt de línies de codi escrites en alguns dels múltiples llenguatges informàtics, i això se li denomina codi font del programa. Que és un conjunt de fitxers amb les instruccions necessàries per fer funcionar un programa i normalment s'emmagatzemen a la memòria de l'ordinador. I el codi pot ser tancat o obert, o es pot escollir entre llicencies per a regular el seu ús, copia,... (llicències lliures, llicències no lliures com MS Out look, MS Ofiice,...) que determina si el programari és lliure o no.
Però lliure no vol dir gratuït, perquè pot ser lliure i haver de pagar com manuals CD/ DVD o privatiu i gratuïts com Shareware.
![]() |
Mapa conceptual del programari lliure - wikipedia |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada