Cercar en aquest blog

dijous, 27 d’octubre del 2011

Programari lliure

Un programari és un conjunt de programes informàtics, un sistema operatiu, entorns d'escriptori, controladors de dispositius, servidors,...exactament un conjunt d'aplicacions. 
Hi ha diversos tipus de programari:
El programari convencional, aquell que limita la possibilitat de detectar i corregir errades de programació, de fer-hi modificacions, etc. 
El programari lliure no només ens referim a les aplicacions, sinó també a altres tipus de programes  que li donen vida a l'ordinador. Però programari no és el mateix que maquinari, ja que no són components necessàriament lligats. És aquell programari que garanteix simultàniament  quatre llibertats: usar-lo, estudiar-lo, restribuir-lo, introduir millores i ferles publiques.
I el programari de codi obert, aquell que ofereix la possibilitat d'accedir al seu codi font i garanteix el dret d'estudiar-lo, modificar-lo, etc.

Cada programa està format per un conjunt de línies de codi escrites en alguns dels múltiples llenguatges informàtics, i això se li denomina codi font del programa. Que és un conjunt de fitxers amb les instruccions necessàries per fer funcionar un programa i normalment s'emmagatzemen a la memòria de l'ordinador. I el codi pot ser tancat o obert, o es pot escollir entre llicencies per a regular el seu ús, copia,... (llicències lliures, llicències no lliures com MS Out look, MS Ofiice,...) que determina si el programari és lliure o no. 

Però lliure no vol dir gratuït, perquè pot ser lliure i haver de pagar com manuals CD/ DVD o privatiu i gratuïts com Shareware.

Mapa conceptual del programari lliure - wikipedia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada