Cercar en aquest blog

diumenge, 16 d’octubre del 2011

Capacitats perceptiu motrius

Les capacitats perceptiu motrius són el primer recurs que tenen els nens i les nenes per comunicar-se i relacionar-se amb el món que els envolta. A partir del propi moviment els infants hauran d'aprendre a conèixer el seu propi cos i a utilitzar-lo com a mitjà d'expressió i d'intervenció en el medi, per poder construir la seva identitat personal.
Per tal que l'infant pugui prendre consciència del seu propi cos i facilitar aprenentatges motrius, autonomia, acceptació i autoconeixement,  cal estimular les seves capacitats perceptiu motrius, que són habilitats que s'aprenen i adquireixen a mesura que es practiquen.
 Aquestes habilitats són: 
  1. Espacial: l’espai no és només el que ocupem o on ens movem, en ell s’insereixen dades de l’experiència que passen a formar part del nostre pensament. Aquesta funció de retenir rutes, trajectòries és la que caldrà potenciar. I com es pot estimular? La millor manera d’estimular l’orientació i l’evolució lúdica és mitjançant danses, coreografies grupals d’aeròbic...mitjançant la distància.
  2. Temporal: el temps pertany al món relatiu. En l’educació física podem definir el temps com la durada que separa dues percepcions espacials. L'habilitat temporal s'estimula mitjançant el ritme: amb exercicis del ritme propi (cor i respiració) o altres amb sincronització de música i moviment. 
  3. Quinestèsica: consisteix en la utilització de tots els nostres sentits per poder obtenir informació del nostre entorn.
  4. Lateralitat: és un procés cerebral que s'adquireix des del naixement fins els 6 anys. Consisteix en l’estructuració de les ordres entre els hemisferis cerebrals. S’ha d’afavorir aquest procés mitjançant el desenvolupament correcte de la motricitat.
  5. Equilibri: Es manifesta en qualsevol postura i l’estimulem fent qualsevol moviment.
  6. To postural: desenvolupament dels músculs, que s’estimula practicant qualsevol exercisi.
  7. Respiració: capacitat de respirar que es pot millorar amb l’exercisi físic.
Aspanion 2010 - Rep. Documental ByN 036
Aspanion 2010 - Rep. Documental ByN 033


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada