Cercar en aquest blog

dijous, 6 d’octubre del 2011

Bloc o wiki?

Un bloc és un diari interactiu personal a Internet. És dissenyat com un diari amb la data de cada publicació per a què la persona que escriu i les que llegeixen puguin seguir tot el que s'ha publicat i editat cronològicament. El bloc possibilita que els lectors puguin escriure comentaris, tot i que l'autor també ho pot administrar o, fins i tot, no donar-hi accés.
Té unes característiques que n'afavoreixen l'ús en processos d'ensenyament - aprenentatge dins d'una pedagogia constructivista. El bloc donarà als alumnes motius per escriure amb propòsit i per a uns destinataris diferents del professor. Per tant la pràctica a l'escola d'un bloc pot ser beneficiosa i pot afavorir els aprenentatges del alumne. Perquè els blocs serveixen per pensar, escriure, compartir i participar.
Un wiki és un lloc web col·laboratiu. ´És una col·lecció de pàgines webs que poden ser editades per tots els usuaris. Els usuaris poden, d'aquesta manera, crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut de la pàgina web. Normalment tots els wikis tenen historial amb totes les modificacions i això facilita poder recuperar informació que ha estat eliminada o desfer edicions si els canvis no agraden. També té la possibilitat, igual que els blocs, de protegir la pàgina web.
El wiki ens aporta uns valors intangibles de gran importància educativa. Comporta respecte a les regles de la Viquipèdia així com l'observació de la legislació sobre la propietat intel·lectual. Permet posar en pràctica els objectius educatius de la competència digital (combinació de coneixements i habilitats, capacitats en conjunció en valors i actituds per assolir l'objectiu de manera eficaç i eficient amb eines digitals) i l'exercici de responsabilitat i com diu Reneé Fountain els wikis tenen altres valors com:
- Democràcia
- Dinàmica
- Promou l'escriptura
- Faciliten l'autoria distribuïda de documents públics
- Amplifiquen la interacció
- Promouen la negociació
- Faciliten l'edició col·laborativa i oberta
- Promouen el voluntariat

I si voleu saber més sobre aquests dos recursos us poso dos presentacions del Slideshare, que és una pàgina web que et permet penjar les teves presentacions, on mostra semblances i diferències entre aquests dos recursos: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada